Norma 35/2000 si comentariile misiunilor privind expertizele contabile

Una din activitatile de baza ale expertilor contabili, desfasurata pe parcursul a peste optzeci de ani de existenta a profesiei contabile din Romania, o constituie efectuarea expertizelor contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice sau juridice in conditiile prevazute de lege, ca: expertize amiabile (la cerere), expertize contabile judiciare in cauze civile, penale sau ale dreptului muncii, expertize de gestiune, management contabil – financiare si altele.

Cuvantul “expertiza“ vine de la latinescul “expertus”, adica priceput – lucrarea unei persoane perimentate, specializate.

Expertiza constituie o notiune care depaseste si actiunea de control si pe aceea de verificare, intrucat cuprinde in sine ideea de exprimare a punctului de vedere al expertului in ceea ce priveste faptul sau faptele asupra carora s-a efectuat expertiza.

Deci, expertiza este prin excelenta o lucrare personala si critica, cuprinzand nu numai rezultatul examinarii faptelor din punctul de vedere al exactitatii formale si materiale, dar si parerea expertului asupra cauzelor si efectelor in legatura cu obiectul supus cercetarii sale.

Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, asigurand buna desfasurare a activitatii expertilor contabili, a decis reglementarea profesionala a acestei activitati de baza, elaborand “Norma si comentariile misiunii privind expertiza contabila”.
350. Cadrul de referinta al misiunilor privind expertizele contabile
351. Norme de comportament profesional specifice misiunilor privind expertizele contabile
352. Norme de lucru specifice misiunilor privind expertizele contabile
353. Norme de raport specifice expertizelor contabile

Anexa nr. 1. Model de contract privind efectuarea expertizelor contabile extrajudiciare
Anexa nr. 2. Model de Raport de expertiza contabila judiciara
Anexa nr. 3. Model de Raport de expertiza contabila extrajudiciara